Verdamper

Al er veel gas wordt afgenomen, dan kan het voorkomen dat de druk in de tank afneemt. Er wordt dan meer gas afgenomen dan dat de tank kan verdampen. Dit kan leiden tot situaties waarin de gasdruk dusdanig laag wordt dat installatie daar niet meer op kan werken.

Ter voorkoming hiervan kan een verdamper worden geplaatst. Een verdamper verdampt vloeibaar gas uit de tank doordat er warmte aan toe wordt gevoegd. Dit kan zowel elektrisch als met het gas uit de tank zelf. In dat laatste geval wordt door middel van een brander het gas warm gestookt waardoor het gaat verdampen. Bij een elektrische verdamper gebeurt dit met een verwarmingsspiraal.

Verdampers zijn er in verschillende groottes en capaciteit zodat het juiste type bij uw installatie gezocht kan worden.

Alternatieven voor het plaatsen van een verdamper zijn het plaatsen van een grotere tank, een tank met CV-installatie of een tank met tracing.

CV-installaties

Al er veel gas wordt afgenomen kan het voorkomen dat de druk in de tank afneemt. Er wordt dan meer gas afgenomen dan de tank kan verdampen. Dit kan leiden tot situaties waarin de gasdruk dusdanig laag wordt dat installaties daar niet meer op kunnen werken.

Om dit probleem op te lossen kan een tank met verwarmingsspiraal en CV-installatie geplaatst worden. Net als bij een normale CV-installatie verwarmt de CV-ketel een circuit. In dit geval wordt de warme vloeistof in een spiraal in de tank geleid. De CV wordt nu ingeschakeld als de druk in de tank te laag wordt. De pomp van de CV zal dan de warme vloeistof gaan rondpompen waardoor er extra warmte aan het vloeibaar gas in de tank wordt toegevoegd. Als gevolg hiervan zal er meer gas gaan verdampen en zal de druk weer toenemen. Bij voldoende druk wordt de CV-installatie uitgeschakeld en zal de pomp stoppen met rondpompen.

De CV-installatie wordt doorgaans gestookt op gas uit de propaantank en wordt daar dan ook op ingesteld.

Zowel de gasinstallatie als de elektrische installatie van de CV-unit worden door Alltech in eigen beheer gemaakt.

Alternatieven voor het plaatsen van een tank met CV-installatie zijn een verdamper, het plaatsen van een grotere tank of een tank met tracing.

Tracing

Al er veel gas wordt afgenomen kan het voorkomen dat de druk in de tank afneemt. Er wordt dan meer gas afgenomen dan dat de tank kan verdampen. Dit kan leiden tot situaties waarin de gasdruk dusdanig laag wordt dat installatie daar niet meer op kan werken.

Een niet zoveel toegepaste manier om dit op te lossen is het plaatsen van tracing aan de buitenzijde van de tank. Middels dit elektrische verwarmingslint word de tank opgewarmd waardoor het gas warmer wordt en meer zal gaan verdampen.

Nadeel van deze werkwijze is dat de verwarming indirect aan de buitenzijde van de tank plaatsvind, in tegenstelling tot de verdampers en CV-installaties die direct het gas van binnen uit opwarmen. Hierdoor is de effici├źntie een stuk lager met bijkomend nadeel hogere kosten om het gas op te warmen.

Alternatieven voor het plaatsen van een tank met tracing zijn het plaatsen van een grotere tank, een verdamper of CV-installatie.